24 Gennaio 2022
course: Home

Magyar Sibelius Társaság Egyesület


Magyar Sibelius Társaság Egyesület

Hosszú előkészítés után 2019 májusában megalakult a Magyar Sibelius Társaság Egyesület, a MAST. Első támogatója és fáradhatatlan segítője a Finn Sibelius Társaság (Sibelius-Seura) elnökségi tagja, Jorma Mäenpää volt.
A MAST alapítóinak célja, hogy a finn zeneszerző életművét Magyarországon népszerűsítse, a magyar-finn zenei kapcsolatokat ápolja és erősítse. E célok elérésében nagy segítséget jelent, hogy az alapító tagok többsége zenész, számukra Sibelius művei jól ismertek és kedveltek. Örömmel szerveznek e művekből hangversenyeket Magyarországon és a határokon túl is. A MAST céljai között szerepel még a Sibelius-életművel kapcsolatos kiadványok megjelentetése, tudományos előadások szervezése, a zenei vonalon elismert külföldi és magyar szakemberek találkozásának és tapasztalatcseréjének megszervezése, a külföldön működő Sibelius Társaságokkal való kapcsolat kiépítése és velük közös programok szervezése.
A MAST elnöke Szabadi Vilmos kiváló hegedűművész, aki szoros kapcsolatban áll a Finn Sibelius Társasággal és kurzusokat tart Finnországban.
2020. január 7-én került sor a Vollnhofer ArtStudioban MAST bemutatkozó rendezvényére. A résztvevőket a Finn Köztársaság nagykövete Markku Virri köszöntötte. Az esemény képei és videói ITT tekinthetők meg.
A bemutatkozó programjában a zene és a képzőművészet egyaránt helyet kapott.
keyboard_arrow_left keyboard_arrow_right
A galéria falait a MAST egyik alapító tagja, Pajor Ildikó festőművész különleges, színes digitális grafikái borították, melyek Sibelius zenéjének inspirációjára készültek. Befejezésül Szabadi Vilmos hegedűművész, a MAST elnöke Bach szólószonátáiból adott elő három tételt. Az érdeklődő hallgatók két nagy termet zsúfolásig megtöltöttek.
A közeljövő programjai között szerepel egy izgalmas, kevéssé ismert téma feltárása: Sibelius és Vecsey Ferenc (1893-1935) magyar származású hegedűművész és zeneszerző kapcsolatának ismertetése, valamint Sibelius IV. szimfóniájának pszihológiai megközelítésű elemzése.
A MAST aktuális programjai a Sibelius Society Hungary facebook-oldalon valamint a www.vollnhoferartstudio.hu weboldalon tekinhetők meg.
A MAST Egysület (székhelye: 1137. Budapest, Szent István krt. 12. III. 5., email címe: vollnhofer.artstudio@gmail.com, számlaszáma: MagNetBank 16200010-10101975) örömmel hívja tagjai közé mindazokat a zeneszerető
érdeklődőket, akik az Egyesület céljait magukénak érzik és készek támogatni.
Szabadi Vilmos hegedűművész elnök Dr. Pap Éva alelnök Luostarinen Éva titkár


Sirató Ildikó előadása

Sirató Ildikó előadása 2020.11.20.


Sirató Ildikó, az ELTE Finnugor Tanszékének korábbi oktatója, az Országos Széchényi Könyvtár színháztörténeti tárának igazgatója 2020.11.20-án online előadást tartott SIBELIUS ÉS A SZINHÁZ címmel.
Realizzazione siti web www.sitoper.it