04 Marzo 2024
course: Home

Magyar Sibelius Társaság Egyesület


Magyar Sibelius Társaság Egyesület

Hosszú előkészítés után 2019 májusában megalakult a Magyar Sibelius Társaság Egyesület, a MAST. Első támogatója és fáradhatatlan segítője a Finn Sibelius Társaság (Sibelius-Seura) elnökségi tagja, Jorma Mäenpää volt.
A MAST alapítóinak célja, hogy a finn zeneszerző életművét Magyarországon népszerűsítse, a magyar-finn zenei kapcsolatokat ápolja és erősítse. E célok elérésében nagy segítséget jelent, hogy az alapító tagok többsége zenész, számukra Sibelius művei jól ismertek és kedveltek. Örömmel szerveznek e művekből hangversenyeket Magyarországon és a határokon túl is. A MAST céljai között szerepel még a Sibelius-életművel kapcsolatos kiadványok megjelentetése, tudományos előadások szervezése, a zenei vonalon elismert külföldi és magyar szakemberek találkozásának és tapasztalatcseréjének megszervezése, a külföldön működő Sibelius Társaságokkal való kapcsolat kiépítése és velük közös programok szervezése.
A MAST elnöke Szabadi Vilmos kiváló hegedűművész, aki szoros kapcsolatban áll a Finn Sibelius Társasággal és kurzusokat tart Finnországban.
2020. január 7-én került sor a Vollnhofer ArtStudioban MAST bemutatkozó rendezvényére. A résztvevőket a Finn Köztársaság nagykövete Markku Virri köszöntötte. Az esemény képei és videói ITT tekinthetők meg.
A bemutatkozó programjában a zene és a képzőművészet egyaránt helyet kapott.
keyboard_arrow_left keyboard_arrow_right
A galéria falait a MAST egyik alapító tagja, Pajor Ildikó festőművész különleges, színes digitális grafikái borították, melyek Sibelius zenéjének inspirációjára készültek. Befejezésül Szabadi Vilmos hegedűművész, a MAST elnöke Bach szólószonátáiból adott elő három tételt. Az érdeklődő hallgatók két nagy termet zsúfolásig megtöltöttek.
A közeljövő programjai között szerepel egy izgalmas, kevéssé ismert téma feltárása: Sibelius és Vecsey Ferenc (1893-1935) magyar származású hegedűművész és zeneszerző kapcsolatának ismertetése, valamint Sibelius IV. szimfóniájának pszihológiai megközelítésű elemzése.
A MAST aktuális programjai a Sibelius Society Hungary facebook-oldalon valamint a www.vollnhoferartstudio.hu weboldalon tekinhetők meg.
A MAST Egysület (székhelye: 1137. Budapest, Szent István krt. 12. III. 5., email címe: vollnhofer.artstudio@gmail.com, számlaszáma: MagNetBank 16200010-10101975) örömmel hívja tagjai közé mindazokat a zeneszerető
érdeklődőket, akik az Egyesület céljait magukénak érzik és készek támogatni.
Szabadi Vilmos hegedűművész elnök Dr. Pap Éva alelnök Luostarinen Éva titkár


Sirató Ildikó előadása

Sirató Ildikó előadása 2020.11.20.


Sirató Ildikó, az ELTE Finnugor Tanszékének korábbi oktatója, az Országos Széchényi Könyvtár színháztörténeti tárának igazgatója 2020.11.20-án online előadást tartott SIBELIUS ÉS A SZINHÁZ címmel.Sibelius Balett a Finn Állami Operában 2022. május 14-én én 18.50 látható élőbenA balett Jean Sibelius életét mutatja be gyerekkorátol haláláíg.
Jorma Elo koreografiájával előadja az idén 100 éves Finn Nemzeti Balett.
Zene Jean Sibelius, Richard Strauss.


A balett egyenes adásban látható ingyenesen 2022. május 14. én 18.50 kor. Keresd meg a ”SUORA LÄHEYS 14.5” vagy ”Watch at Stage24” sárga képet. Ebben beinditható az elöadás, a megadott idöpotban, ha rákattintasz a ”Katso suora lähetys” vagy ”Watch at Stage24” gombra.

Elöjáték: Jean gyermekként

Jean hegedül, majd gyönyörködik egy könyvben levö kép láttán ahol fehér repülö hattyúk láthatók. Édesapja temetésén Jean fantáziája is szárnyra kel.

Elsö felvonás

Aino Järnefelt (Sibelius jövendö felesége) családjának nyaralojában vagyunk. Aino Järnefelt és huga Ellin ott töltik a nyarat más családtagokkal. Ainon veli Armas Järnefelt barátjával Jean Sibeliussal érkezik a villába. Jean probálkozik ismerkedni, de sajnos nagyon kinosan érzi magát az elökelö család társaságában. Mindennek ellenére Jean és Aino vonzódást éreznek egymás iránt.

Aino nem kap szüleitöl pozitiv támogatást az uj kapcsolatához. Huga Elli meg magányos és féltékeny mivel neki nem sikerül semmiféle udvarlót találni.

A kerti ünnepségen vidáman táncolnak a fiatalok a kertben, de egy vihar megszakitja az ünnepséget. Egyedül Elli marad kint az esöben és bánatában öngyikos lesz a közeli erdöben. Miután megtalálják a holttestét a feldúlt Aino Jean-ra hagyatkozik a gyászában. Aino és Jean közötti kapcsolat elmélyül.

Helsinki

A szerelmesek Aino és Jean eljegyzik egymást és összeköltöznek. Jean probál beszélni terveikröl Aino apjával, de ö nem igazán támogatja a tervet Jean származása miatt. Viszont késöbb, hall Jean által komponált Kullervo sikeréröl és végül hozzájárul az esküvöhöz.

Bécs

Jean Bécsbe utazik zeneszerzést tanulni és résztvesz a zenekari próbákon, de tul ideges mindig. Bécs szabag légkörét viszont élvezi. Mulatozik baráti társaságban, szerencsejátékkal és bordélyházban szórakozik.

Helsinki

Jean hazatér, mivel minden pénzét elherdálta kénytelen még a ruháját is eladni. Jean probálja kiengesztelni a szomorú Ainot. Megjelennek a pénzkövetelök, de a család nem tudja kifizetni az adoságot. Aino bejelenti, hogy gyermeket vár. A házaspár szerelme ismét fellángol. Jean lendületet kap a zeneszerzés terén és megszületik a hegedüverseny müve.
A hegedüverseny gyakorlása során sok negativ véleményt kap a zenészektöl, ami nagyon dühössé és szomorúvá teszi Jeant. Igy ismét összeomlik és a haverok társaságában mulatozással próbálja elfelejteni sikertelenségét. Aino természetesen ellenzi ezt.

Hazatérve a szomorú Ainot találja otthon, mivel a 2 éves Kirsti lányuk meghalt. Jean és Aino a bánatukban egymásra találnak és szerelmük fellángol.

Második felvonás

Jean próbál dolgozni és gondoskodni családjáról. A család anyagi helyzete továbbra is tragikus. Jean nem tud összpontositani a zeneszerzésre. Aino a gyerekkel foglalkozik, tanitja öket. Jean ismét elmenekül a problémáktól.

Helsinki

Finnországban polgárháború dühöng. A család elmenelül Jean testvéréhez, de szökésükkor a Vörös Gárda megfenyegeti öket. Jean terstvére megvesztegeti a katonákat, igy megmenekülnek. Jean látja a hattyúraj repülését és ismét ihletet kap a zeneszeréshez.
Jean nagyon zavart és ideges a zenekari probák alatt. Barátaival iszogatással probálja magát aktivnak tartani. Aino megérti Jean problémáit, de fél, hogy a végén ö lesz depresszios.
A család boldogan él. Jean elzárkozik barátai hivásától. Jeannak végre sikerei vannak a zeneszerzés terén.

Utolsó rész Ainolában

A Sibelius család készülödik Jean születésnapi ünnepségére. Megérkeznek a gyerekek és unokák. Jean hirtelen szivinfarktust kap és Aino karjaiban meghal.

A Magyar Sibelius Társaság bemutatkozó hangversenye 2023.03.22-én a budapesti Finn Nagykövetségen

Tavaszi hangverseny keretében mutatkozott be a nagykövetségen a Magyar Sibelius Társaság. A társaság célul tűzte ki a két ország közötti zenei kapcsolatok erősítését, és a finn nemzeti zeneszerző életművének bemutatását a magyar közönségnek. Szabadi Vilmos hegedűművész, a társaság elnöke és tanítványa, Farkas Boglárka virtuóz játékukkal varázsolták el a meghívott vendégeket.

A Face Book bejegyzés ITT található

Finnország nemzeti zeneszerzöjének, Jean Sibeliusnak tiszteletére lobognak ma a zászlók az országban.


Finnország nemzeti zeneszerzöjének, Jean Sibeliusnak tiszteletére lobognak ma a zászlók az országban.

Judit Mäkinen
Ma szeretettel ajánlom Sibelius Opus 1 müvét, mely öt karácsonyi dalt tartalmaz. Ezek közül a 4. a legtöbbet énekelt a finn templomokban karácsony közeledésének idején rendezett együttes éneklésekkor is. A szöveget 1887-ben Zacharias Topelius írta svédül ,versének címe Julvisa , Magyarul Karácsonyi dal a neve, de sajnos nem találtam a szöveg magyar fordítását Itt hallható Jorma Hynninen operaénekes elöadásában:


Sibelius opus 1


Realizzazione siti web www.sitoper.it