14 Aprile 2021
course: home

Magyar Sibelius Társaság Egyesület


Magyar Sibelius Társaság Egyesület

Hosszú előkészítés után 2019 májusában megalakult a Magyar Sibelius Társaság Egyesület, a MAST. Első támogatója és fáradhatatlan segítője a Finn Sibelius Társaság (Sibelius-Seura) elnökségi tagja, Jorma Mäenpää volt.
A MAST alapítóinak célja, hogy a finn zeneszerző életművét Magyarországon népszerűsítse, a magyar-finn zenei kapcsolatokat ápolja és erősítse. E célok elérésében nagy segítséget jelent, hogy az alapító tagok többsége zenész, számukra Sibelius művei jól ismertek és kedveltek. Örömmel szerveznek e művekből hangversenyeket Magyarországon és a határokon túl is. A MAST céljai között szerepel még a Sibelius-életművel kapcsolatos kiadványok megjelentetése, tudományos előadások szervezése, a zenei vonalon elismert külföldi és magyar szakemberek találkozásának és tapasztalatcseréjének megszervezése, a külföldön működő Sibelius Társaságokkal való kapcsolat kiépítése és velük közös programok szervezése.
A MAST elnöke Szabadi Vilmos kiváló hegedűművész, aki szoros kapcsolatban áll a Finn Sibelius Társasággal és kurzusokat tart Finnországban.
2020. január 7-én került sor a Vollnhofer ArtStudioban MAST bemutatkozó rendezvényére. A résztvevőket a Finn Köztársaság nagykövete Markku Virri köszöntötte. Az esemény képei és videói ITT tekinthetők meg.
A bemutatkozó programjában a zene és a képzőművészet egyaránt helyet kapott.
keyboard_arrow_left keyboard_arrow_right
A galéria falait a MAST egyik alapító tagja, Pajor Ildikó festőművész különleges, színes digitális grafikái borították, melyek Sibelius zenéjének inspirációjára készültek. Befejezésül Szabadi Vilmos hegedűművész, a MAST elnöke Bach szólószonátáiból adott elő három tételt. Az érdeklődő hallgatók két nagy termet zsúfolásig megtöltöttek.
A közeljövő programjai között szerepel egy izgalmas, kevéssé ismert téma feltárása: Sibelius és Vecsey Ferenc (1893-1935) magyar származású hegedűművész és zeneszerző kapcsolatának ismertetése, valamint Sibelius IV. szimfóniájának pszihológiai megközelítésű elemzése.
A MAST aktuális programjai a Sibelius Society Hungary facebook-oldalon valamint a www.vollnhoferartstudio.hu weboldalon tekinhetők meg.
A MAST Egysület (székhelye: 1137. Budapest, Szent István krt. 12. III. 5., email címe: vollnhofer.artstudio@gmail.com, számlaszáma: MagNetBank 16200010-10101975) örömmel hívja tagjai közé mindazokat a zeneszerető
érdeklődőket, akik az Egyesület céljait magukénak érzik és készek támogatni.
Szabadi Vilmos hegedűművész elnök Dr. Pap Éva alelnök Luostarinen Éva titkár


Sirató Ildikó előadása


Realizzazione siti web www.sitoper.it