17 Febbraio 2019
[]

course: home > blog

2018.02.06. MÖME Magyar Őstörténeti Munkaközösség Egyesület februári konferenciája

Események , 2018 események, Előadások
written by Admin on 06-02-2018 22:18
Magyar Őstörténeti Munkaközösség Egyesület 2018. február 6-i konferenciája a Vollnhofer ArtStudioban

Napirend
I. Az egyesület elnökének megválasztásával kapcsolatos, a cégbírósági eljáráshoz szükséges korrekció

II. Előadás
Darkó Jenő: „Scythia-leírás" és a magyar krónikákAz album képei itt láthatóak


Darkó Jenő "Scthia-leirás" és a magyar krónikák előadásának összefoglalója:
Mind Kézai, mind Anonymus Szkítia leírásánál Justinus munkáját használta fel. Kézai hívebb maradt Justinus leírásához, eljárása nagyobb körültekintésre, egyúttal irodalmi tájékozottságra vall, miszerint a Szkítiáról adott leírást még Orosiusból és Isidorusból is bővítette.
Kézai megemlékezik Szkítia két nagy folyójáról. Az egyik neve szerint: Etul, a másik: Togora. „A földrajzi realitásokat figyelembe véve .. minden kétséget kizáró módon az Etul itt a Volgát jelenti.... Ugyanis az Etul (alias Volga) Szkítiában eredt, a magyarok Etulnak nevezik, síkságon folyik keresztül, az alánok földjét keresztezi, három ágával pedig a kerek tengerbe (mare rotundum) ömlik. A „mare rotundum" Kézainál a Kaszpi-tengert jelöli."

... A másik nagy szkítiai eredetű folyónk neve Kézai szerint: Togora. ... „A Togora folyó pedig Scythiát elhagyva rengeteg erdőkön, mocsarakon és havasokon folyik keresztül, ahol a köd miatt a Nap sohasem süt ki, végre az észak (felőli) tengernek tartva Hirkániába (Yrcania) megy át." Megjegyezzük ez a folyó az Etul-lal szemben délről északnak folyik! - A folyó Szkítiában ered, majd átfolyik Hircánián (Yrcania), az észak felé eső (Északi jeges) tenger felé tart, de mielőtt azt elérné rengeteg erdőkön, mocsarakon stb. folyik keresztül. Semmi kétség – Kézai – az észak-oroszországi, vagy az észak-szibériai tundravidékről és a tajgák birodalmáról beszél. - Kétségtelen, hogy folyónk az Ural-hegység (Rifei-hegyek) keleti lejtőjének előterében folyik. Ebben az esetben pedig csak a Tobol-Irtisz-Ob folyók jöhetnek számításba."

Realizzazione siti web www.sitoper.it
close
Request the product
Enter your email address to be notified when the product will be available again.Request for availability sent
Availability request not sent