19 Aprile 2024
course: Home > blog

2018.02.06. MÖME Magyar Őstörténeti Munkaközösség Egyesület februári konferenciája

Események , 2018 események, Előadások
written by Admin on 06-02-2018 22:18
Magyar Őstörténeti Munkaközösség Egyesület 2018. február 6-i konferenciája a Vollnhofer ArtStudioban

Napirend
I. Az egyesület elnökének megválasztásával kapcsolatos, a cégbírósági eljáráshoz szükséges korrekció

II. Előadás
Darkó Jenő: „Scythia-leírás" és a magyar krónikák



Az album képei itt láthatóak


Darkó Jenő "Scthia-leirás" és a magyar krónikák előadásának összefoglalója:
Mind Kézai, mind Anonymus Szkítia leírásánál Justinus munkáját használta fel. Kézai hívebb maradt Justinus leírásához, eljárása nagyobb körültekintésre, egyúttal irodalmi tájékozottságra vall, miszerint a Szkítiáról adott leírást még Orosiusból és Isidorusból is bővítette.
Kézai megemlékezik Szkítia két nagy folyójáról. Az egyik neve szerint: Etul, a másik: Togora. „A földrajzi realitásokat figyelembe véve .. minden kétséget kizáró módon az Etul itt a Volgát jelenti.... Ugyanis az Etul (alias Volga) Szkítiában eredt, a magyarok Etulnak nevezik, síkságon folyik keresztül, az alánok földjét keresztezi, három ágával pedig a kerek tengerbe (mare rotundum) ömlik. A „mare rotundum" Kézainál a Kaszpi-tengert jelöli."

... A másik nagy szkítiai eredetű folyónk neve Kézai szerint: Togora. ... „A Togora folyó pedig Scythiát elhagyva rengeteg erdőkön, mocsarakon és havasokon folyik keresztül, ahol a köd miatt a Nap sohasem süt ki, végre az észak (felőli) tengernek tartva Hirkániába (Yrcania) megy át." Megjegyezzük ez a folyó az Etul-lal szemben délről északnak folyik! - A folyó Szkítiában ered, majd átfolyik Hircánián (Yrcania), az észak felé eső (Északi jeges) tenger felé tart, de mielőtt azt elérné rengeteg erdőkön, mocsarakon stb. folyik keresztül. Semmi kétség – Kézai – az észak-oroszországi, vagy az észak-szibériai tundravidékről és a tajgák birodalmáról beszél. - Kétségtelen, hogy folyónk az Ural-hegység (Rifei-hegyek) keleti lejtőjének előterében folyik. Ebben az esetben pedig csak a Tobol-Irtisz-Ob folyók jöhetnek számításba."

Realizzazione siti web www.sitoper.it