20 Giugno 2024
course: Home

Ikonfestés

Vollnhofer Mária már mint 3 gyermekes anya 1983-ban Finnországban találkozott az ikonfestéssel. Első mestere Robert de Caluwé volt, majd Rómában Irén (Junia) anyától, a szentéletű orosz ikonfestő szerzetesnőtől tanulta, hogyan lehet magunkat egészen átadva eszközzé válnunk az alkotásban. 1990-től fogva Egon Sendler atya tanítványa Sziciliában és a Párizs melletti Meudonban. Olaszországban és Finnországban is több évtizedes ikonfestés tanítási gyakorlatot szerzett.

1999-ben kezdte el az ikonfestés országos szintű tanítását Magyarországon, sokéves nemzetközi ikonfestői tapasztalatát igyekezve átadni hazájában, méghozzá nevelkedése helyén, Szombathelyen. Irén anya halálának első évfordulóján, 1999 július 25-én volt az első ökumenikus találkozó „Az ikonok ökumenikus összekötő ereje” címmel az első ikonfestő tanfolyam alatt. Az azóta elmúlt években szép ikonfestő közösség alakult ki, ahol a közös munka, az alkotás és a hit hatalmas összekötő és megtartó ereje sokak életének irányt adott.

A Vollnhofer ArtStudioban, 2010 decemberében, az első kiállítás a „Teremtő szeretet Világossága” címen éppen e csoport 11 év utáni találkozása volt, ahol az ország különböző területeiről 9 személy mutatta be műveit az ikonfestés, az üvegfestés, üvegmunkák és a festészet területén. A kiállítás megnyitójának fotóalbuma ITT tekinthető meg. A Villő Énekegyüttes koncertjéből az "Altató" ITT látható.

2011.06.11 - 06.19 ig volt az első ikonfestő tanfolyam az ArtStudio termeiben. ITT láthatóak a fényképek az eseményről.

2012.06.30.-07.08-ig ikonfestés az ArtStudioban. A fotók ITT láthatóak.

Az ikonfestő csoport és szeretteik találkozása 15 év után 2014.12.14-én volt az ArtStudioban Róna Gábor atya, Bodza Klára és Imrényi Zsófia közreműködésével. A fotók és videók ITT láthatóak.

2015.nyár Róma, Figlie della Chiesa Santa Maria del Silenzio kolostorban ikonfestés a csoport tagjaival.
A fotóalbum ITT tekinthető meg.

2016.06.07.-16-ig ismét ikonfestés Rómában, a Santa Maria del Silenzio kolostorban, az album fotóit ITT láthatjuk.

2017 nyarán az Apor Vilmos Katolikus Főiskola szervezésében 9 napos ikonfestő tanfolyam volt az ArtSudioban, a fényképek és videók ITT láthatóak.

2013. márciusától kezdve minden héten szerdán 13 órától- 18 óráig ikonfestés van az ArtStudio-ban. Mindenki a saját igénye és lehetősége szerint vesz részt a foglalkozásban. A didaktikus anyagot, festékeket és egyéb szükséges eszközöket az ArtStudióban lehet megkapni. Érdeklődni lehet telefonon, vagy e-mailen.

Realizzazione siti web www.sitoper.it