20 Giugno 2024
course: Home

A MÚLT ÉRTÉKEI

A Vollnhofer ArtStudio egyik fő célja, hogy a múlt értékeit a mai közönséghez közelebb hozza, megismertesse és újra felfedezze ebben az egyre inkább elanyagiasodó világban.
Feldolgozunk művészi hagyatékokat, melyek eddig ismeretlenek voltak, például Benkő Erzsébet esetében az első gobeline kiállítása után kerültek elő egyéb művei, melyet azután további kiállítások során sokan megismerhettek.
Az alábbiakban szereplő művészek kiállítása nálunk minden esetben egy komoly lépés volt, melyet további kiállítások követtek.
Féltett kincsként kell kezelnünk mindazt, ami ránk maradt és amit kötelességünk továbbadni, értéküket megőrizni az utókor számára.
Chiovini Ferenc 1899-1981

A budapesti Képzőművészeti Főiskolán végzett festő szakon 1924-ben. Tanulmányokat végzett a római Szépművészeti Akadémia freskó szakán és Firenzében is. Mesterei: Balló Ede, Rudnay Gyula, Vágó Pál, Ferrazzi. 1926-ban Szolnokon telepedett le, ahol egész pályája során meghatározó tagja volt a szolnoki művésztelepnek. Ösztöndíjasként 1935-36-ban Rómában dolgozott. 1938-ban díjazott lett a Szent István kiállításon. 1966-ban Munkácsy-díjat kapott, 1974-ben érdemes művész lett. 1926-tól kiállító művész, rendszeresen részt vett a szolnoki művésztelep csoportos tárlatain...

Benkő Erzsébet 1911-2000

Születésének 100. évfordulója alkalmából a Vollnhofer ArtStudioban 2011 október 14-én kiállítás nyílt Benkő Erzsébet festő és gobelinszövő munkáiból.

Benkő Erzsébet hosszú élete során végigélte a század reményeit és csalódásait. A Szőnyi-festőiskolában művészettörténeti jelentőségű portrékat készített híres vagy később híressé váló festőtársairól. A harmincas években, a Trianon utáni Magyarország gondjait, a világválság következményeit látva figyelme a szegénység felé fordult. Ezt tükrözi az olaj munkásportré, a korai gobelinjei, mint például a Váci úti utcakép. A II. világháború idejéről kevés képe maradt. "Háború alatt hallgatnak a múzsák." A háborút követően készült képein a kedves életképek és a szimbolikus harc a gonosszal témája váltakozva jelenik meg...

Prokop Péter 1919-2003

Prokop Péter (Kalocsa, Pest vm., 1919. jan. 6.-Bp., 2003. nov. 11.): pap, festő, író. - Kalocsán 1929-37: gimnáziumot 1937-42: teologiát végzett és 1942. III. 22: pappá szentelték Dunapatajon kp. 1945-: a budapesti Képzőművészeti Főiskolán Kontuly Bélától alakrajzot és freskófestést, Elekfy Jenőtől vízfestést, Barcsay Jenőtől távlatrajzot, Domanovszky Endrétől ornamentikát tanult. 1947: végzés előtt ordináriusa kihelyezte, Dunatetétlenen kp., ahol a tp. szekkóját, Kecelújfaluban a kápolna falképét festette. 1949-55: Mélykúton kp., itt festett képei részben Dorner Mártáé lettek, a többin Kalocsa városa és az Érsekség osztozott (a városi képtárat, a „Prokop Galériát” később visszavette a várostól és az érsekségnek adta)...

Realizzazione siti web www.sitoper.it