23 Aprile 2024
course: Home > blog

2018.05.18. Sant János "Éveim, képeim" fotókiállításának záróünnepsége HAász Ágnes MET elnök előadásával

Fotó kiállítás, Előadások, 2018 események, Események
written by Admin on 18-05-2018 16:22
ÁRAMKÖR 2018 címmel HAász Ágnes Munkácsy Mihály-díjas képzőművész MET elnök Ruzsa Dénes és Spitzer Fruzsina részvételével előadást tartott a Magyar Elektrográfiai Társaság/MET művészeti tevékenységéről vetített képekkel a Vollnhofer ArtStudioban Santl János építőmérnök fotókiállításának záróeseményeként.

Társaságunk 2001-ben alakult Budapesten, a Bartók 32 Galériában, a nagyrészt az
1996-ig működő Árnyékkötők művészeti csoport művészeiből, 19 alapító taggal.
Tagjaink összetétele igen színes: hagyományos, klasszikus műfajok területéről, festők,
grafikusok, szobrászok, kik kísérletező, újító szándékkal alkotnak, művészeti szakemberek:
művészettörténészek, művészeti írók, akik mélyrehatóan foglalkoznak az elektrográfiával,
mint forradalmian új műalkotási lehetőséggel.

Elektrográfia: új képzőművészeti műfaj gyűjtő fogalma. Alkotóművészei felvállalják az
elektronikus, digitális alkotási módozatokat. Eszközeik: számítógép, fénymásológép, szkenner, digitális fényképezőgép, stb., melyek a művészi kifejezés eszköztárát gazdagítják, a művészi kifejezést árnyalják, rétegzettebbé teszik, új vizuális képi világot létrehozva.

Mára 70-re gyarapodott létszámunk.

Honlapunk: www.computerart.hu melyen folyamatosan közöljük az elektrográfiával kapcsolatos eseményeket, társasági programjainkat.
Társasági kiállításainkon kívül rendszeresen szervezünk országos és nemzetközi tárlatokat.

Nemzetközi kiállításaink: 2002-től Belgrád, Újvidéken Zentán, Prágában, Romániában Kolozsvárott, Hollandiában Schiedam-ban, Finnországban, Helsinkiben, Dunaszerdahelyen, Berlinben, Zadar-ban, Csáktornyán.Párizsban mutatkoztunk be Olivier Bonnin Galériában, Szöulban, a Gachon Egyetem Vision Tour Galériájában rendezünk kiállítást.

2005. januárjában Krakkó Budapestre látogat címmel, a Krakkói Nemzetközi Nyomat Triennálé anyagából válogatást mutattunk be, a Millenáris Parkban, Budapesten a Győri Múzeummal közös együttműködésben.
A 2000-től sikeresen megrendezzük 2-3 évente a „Matricák” Kisméretű Elektrográfiák nemzetközi kiállítás-sorzatunkat Budapest több galériájában, 20 résztvevő ország művészeinek

2015-ben felkérésre a Babits Mihály Kulturális Központtal együttműködve szervezzük a
Digitális Agóra  Nemzetközi Digitális Triennálét Szekszárdon a Művészetek Házában. Szerződésünk 4 rendezvény megvalósítására szó. Idén kerül sor a második triennáléra.

Az eltelt évek során számos hazai, országos, nyitott, csoportos kiállítást rendeztünk Budapesten és országszerte

1. A magyar elektrográfia történetének feldolgozása, bemutatása kiállítások formájában, melynek célja egy összefoglaló, áttekintés, mely a magyarországi elektrográfia jelenségét elemzi, bemutatja a kezdetektől napjainkig.

2.A digitális hatások a kortárs magyar képzőművészetben című rendezvénysorozatunk elindításának célja: nyitás a társművészek, -művészetek felé, a kapcsolódások, összefüggések feltérképezése a műfaji átfedéseken keresztül, hogyan alakult-alakul az elektrográfia, annak hatása hogyan alakult, hogyan érvényesül a hazai képzőművészetben az elmúl évtizedek során és napjainkban. (ötletadó: Bátai Sándor)

Kiállítási eseménysorozatainkat kiadványok formájában folyamatosan dokumentáljuk segítő partnereinkkel a KÉPRÁS Művészeti Alapítvánnyal és a Szigetvári Zöld Zóna Egyesülettel együttműködve.

A koncepciónk is bővült abban a tekintetben, hogy a nyomatokon kívül ezúttal más, és több, médiával készült digitális alkotásokat is bemutatunk kiállításainkon, pl. fény-videó-installációkat, objekteket, MELY MŰVEK MEGALKOTÁSÁNÁL, AZ ELEKTRONIKA, AZ ELEKTRONIKUS FÉNY és a MOZGÁS JÁTSZIK meghatározó SZEREPET.

Célunk:
lehetőséget teremteni az elektronikus eszközökkel alkotott művek bemutatására,
tárlatainkkal keresztmetszetet, áttekintést adni az elektrográfiai műfaj alakulásáról,
figyelni az újabb tendenciákra, fiatal tehetségekre, a figyelemreméltó hazai eredményekre.

Archívummal rendelkezünk, melyet a kezdetektől fogva tudatosan alakítottunk ki, a rendezvényeinken résztvevő művészek nagylelkű felajánlásaiból, mely mára kb. 400 művet tartalmaz.
2010. fontos évszám, Szigetváron alapítótársként a Szigetvári Zöld Zóna Egyesülettel létrehoztuk a Bohár András Magyar Elektrográfiai Múzeumot, amely Magyarországon és a közép-európai térségben is egyedülálló művészeti intézmény. A múzeum gyűjteményében jelentős számú elektrográfiai munkát helyeztünk letétbe archívumunkból. A gyűjteményből redszeresen szervezünk itthon és külföldön válogatott kiállításokat.


A Magyar Elektrográfiai Társaság egyik fontos tevékenysége a 2002-2010 között a Miskolci XXI. Grafikai Biennálé elektrográfiai anyagának zsürizésében való részvétel volt.

2014. őszén megnyitottuk a MET Galériát a XI. kerületben.

Működésünket, programjainkat pályázatokból és tagjaink önkéntes munkájával valósítjuk meg.








Realizzazione siti web www.sitoper.it