22 Aprile 2019
[]

course: home > blog

2018.05.18. Sant János "Éveim, képeim" fotókiállításának záróünnepsége HAász Ágnes MET elnök előadásával

Fotó kiállítás, Előadások, 2018 események, Események
written by Admin on 18-05-2018 16:22
ÁRAMKÖR 2018 címmel HAász Ágnes Munkácsy Mihály-díjas képzőművész MET elnök Ruzsa Dénes és Spitzer Fruzsina részvételével előadást tartott a Magyar Elektrográfiai Társaság/MET művészeti tevékenységéről vetített képekkel a Vollnhofer ArtStudioban Santl János építőmérnök fotókiállításának záróeseményeként.

Társaságunk 2001-ben alakult Budapesten, a Bartók 32 Galériában, a nagyrészt az
1996-ig működő Árnyékkötők művészeti csoport művészeiből, 19 alapító taggal.
Tagjaink összetétele igen színes: hagyományos, klasszikus műfajok területéről, festők,
grafikusok, szobrászok, kik kísérletező, újító szándékkal alkotnak, művészeti szakemberek:
művészettörténészek, művészeti írók, akik mélyrehatóan foglalkoznak az elektrográfiával,
mint forradalmian új műalkotási lehetőséggel.

Elektrográfia: új képzőművészeti műfaj gyűjtő fogalma. Alkotóművészei felvállalják az
elektronikus, digitális alkotási módozatokat. Eszközeik: számítógép, fénymásológép, szkenner, digitális fényképezőgép, stb., melyek a művészi kifejezés eszköztárát gazdagítják, a művészi kifejezést árnyalják, rétegzettebbé teszik, új vizuális képi világot létrehozva.

Mára 70-re gyarapodott létszámunk.

Honlapunk: www.computerart.hu melyen folyamatosan közöljük az elektrográfiával kapcsolatos eseményeket, társasági programjainkat.
Társasági kiállításainkon kívül rendszeresen szervezünk országos és nemzetközi tárlatokat.

Nemzetközi kiállításaink: 2002-től Belgrád, Újvidéken Zentán, Prágában, Romániában Kolozsvárott, Hollandiában Schiedam-ban, Finnországban, Helsinkiben, Dunaszerdahelyen, Berlinben, Zadar-ban, Csáktornyán.Párizsban mutatkoztunk be Olivier Bonnin Galériában, Szöulban, a Gachon Egyetem Vision Tour Galériájában rendezünk kiállítást.

2005. januárjában Krakkó Budapestre látogat címmel, a Krakkói Nemzetközi Nyomat Triennálé anyagából válogatást mutattunk be, a Millenáris Parkban, Budapesten a Győri Múzeummal közös együttműködésben.
A 2000-től sikeresen megrendezzük 2-3 évente a „Matricák” Kisméretű Elektrográfiák nemzetközi kiállítás-sorzatunkat Budapest több galériájában, 20 résztvevő ország művészeinek

2015-ben felkérésre a Babits Mihály Kulturális Központtal együttműködve szervezzük a
Digitális Agóra  Nemzetközi Digitális Triennálét Szekszárdon a Művészetek Házában. Szerződésünk 4 rendezvény megvalósítására szó. Idén kerül sor a második triennáléra.

Az eltelt évek során számos hazai, országos, nyitott, csoportos kiállítást rendeztünk Budapesten és országszerte

1. A magyar elektrográfia történetének feldolgozása, bemutatása kiállítások formájában, melynek célja egy összefoglaló, áttekintés, mely a magyarországi elektrográfia jelenségét elemzi, bemutatja a kezdetektől napjainkig.

2.A digitális hatások a kortárs magyar képzőművészetben című rendezvénysorozatunk elindításának célja: nyitás a társművészek, -művészetek felé, a kapcsolódások, összefüggések feltérképezése a műfaji átfedéseken keresztül, hogyan alakult-alakul az elektrográfia, annak hatása hogyan alakult, hogyan érvényesül a hazai képzőművészetben az elmúl évtizedek során és napjainkban. (ötletadó: Bátai Sándor)

Kiállítási eseménysorozatainkat kiadványok formájában folyamatosan dokumentáljuk segítő partnereinkkel a KÉPRÁS Művészeti Alapítvánnyal és a Szigetvári Zöld Zóna Egyesülettel együttműködve.

A koncepciónk is bővült abban a tekintetben, hogy a nyomatokon kívül ezúttal más, és több, médiával készült digitális alkotásokat is bemutatunk kiállításainkon, pl. fény-videó-installációkat, objekteket, MELY MŰVEK MEGALKOTÁSÁNÁL, AZ ELEKTRONIKA, AZ ELEKTRONIKUS FÉNY és a MOZGÁS JÁTSZIK meghatározó SZEREPET.

Célunk:
lehetőséget teremteni az elektronikus eszközökkel alkotott művek bemutatására,
tárlatainkkal keresztmetszetet, áttekintést adni az elektrográfiai műfaj alakulásáról,
figyelni az újabb tendenciákra, fiatal tehetségekre, a figyelemreméltó hazai eredményekre.

Archívummal rendelkezünk, melyet a kezdetektől fogva tudatosan alakítottunk ki, a rendezvényeinken résztvevő művészek nagylelkű felajánlásaiból, mely mára kb. 400 művet tartalmaz.
2010. fontos évszám, Szigetváron alapítótársként a Szigetvári Zöld Zóna Egyesülettel létrehoztuk a Bohár András Magyar Elektrográfiai Múzeumot, amely Magyarországon és a közép-európai térségben is egyedülálló művészeti intézmény. A múzeum gyűjteményében jelentős számú elektrográfiai munkát helyeztünk letétbe archívumunkból. A gyűjteményből redszeresen szervezünk itthon és külföldön válogatott kiállításokat.


A Magyar Elektrográfiai Társaság egyik fontos tevékenysége a 2002-2010 között a Miskolci XXI. Grafikai Biennálé elektrográfiai anyagának zsürizésében való részvétel volt.

2014. őszén megnyitottuk a MET Galériát a XI. kerületben.

Működésünket, programjainkat pályázatokból és tagjaink önkéntes munkájával valósítjuk meg.
Realizzazione siti web www.sitoper.it
The product has been added to your basket

continue shopping
checkout
close
Request the product
Enter your email address to be notified when the product will be available again.Request for availability sent
Availability request not sent