24 Aprile 2024
course: Home > blog

2018.12.13. Rácz István emléktábla avatás Budapest 1137 Tátra utca 4. és Emlékkiállítás a FUGA Építészeti Központ Galériájában

Fotó kiállítás, 2018 események, Események
written by Admin on 13-12-2018 00:26
2018-ban ünnepeltük Rácz István fotóművész és fordító születésének 110. évfordulóját és emlékeztünk meg 20 éve bekövetkezett haláláról.
Két hazája volt és mindkettőt szenvedélyesen szerette és hűen szolgálta. Fotográfusi életműve hetvennél is több könyvre rúg. A finn művészetet bemutató több kötetes sorozatáért finn állami díjban részesült.
Magyar nyelvének hallatlan gazdagságát megcsodálhatjuk leveleiben és fordításaiban, melyek közül kiemelkedik a páratlan szépségű Kalevala-fordítás és a japán haikuk különlegesen érzékeny, hangulatteremtő fordítása.
A magyar kultúráért végzett tevékenységéért a Magyar Köztársaság Érdemrendjével tüntették ki.
Rácz István nemcsak művészként, hanem emberként is nagyszerű volt. Élete nem volt mindig derűs, de ő mindig bölcs megértéssel fogadta a rosszat és a jót egyaránt, amiről önéletrajzának két gyönyörű kötete is tanúskodik. Mindig hálával emlegette kedvenc istennőjét, a bölcsességéért és igazságosságáért szeretett Bagolyszemű Pallasz Athénét.

2018.03.24-04.15-ig a Körmendi Magyar-Finn Baráti Kör szervezésében láthattuk Rácz István "Norvég Középkori Művészet" című kiállítását Körmenden a Batthyány kastélyban.

Egy másik szép esemény volt a Sárospataki Református Kollégiumban,, "Mint a szelíd folyóvíz" címmel emlékkiállítás nyílt Rácz István náluk őrzött anyagából 2018 július 24-én, mely szeptember 30-ig volt látható..

2018.08.31-én 20 órakor Rácz István emlékének adózott a Szent István Bazilikában megrendezett.hangverseny. A budapesti Solti Kamarazenekar Virágh András Liszt -díjas orgonaművész, karmester vezetésével Mozart Requiemét szólaltatta meg. Ispán Franciska, a SOLTI Kamarazenekar alapítója és művészeti vezetője személyesen ismerte Rácz Istvánt finnországi tanári és kórus-karmesteri munkájának idejéről és ez a koncert megszervezése egy nagy köszönet volt részéről Rácz István felé sokunk nevében.

Már születésének 100. évfordulójára kezdeményezte a Magyar-Finn Társaság egy Rácz István emléktábla állítását a Tátra u. 4 sz alatti ház falára, ahol utolsó magyarországi éveit élte finn feleségével, de eddig ez nem tudott megvalósulni. Most viszont a jubileumi év jó lehetőséget adott erre. Szabó Virág szobrászművész tervezte és valósította meg az emléktáblát, középen a gyönyörű érmével, melyet a Rácz István díj nyertesei kapnak.
2018.12.13-án történt meg az emléktábla avatás, méltató beszédet mondott Krausz György nyugalmazott nagykövet, tárogatón játszott Delényi Éva.
Jelen voltak magyar és finn barátai, rokonai és tisztelői valamint a XIII. kerületi önkormányzat képviselői.


2018.12.13.- 2019.01.07-ig Rácz István emlékkiállítás a FUGA-ban Csöndes vizeken címmel születésének 110. és halálának 20. évfordulója alkalmával.
RÁCZ ISTVÁN emlékkiállítást megnyitották:
KRAUSZ GYÖRGY nyugalmazott nagykövet és
EIFERT JÁNOS fotóművész

Zenei bevezető műsor:

Debussy : Syrinx - fuvolán előadta Ács Dominika
Gluck : Orfeusz és Euridike - Boldog lelkek tánca
Ács Dominika - fuvola, Fellegi Dávid – gitár
Petri Makkonen : A hattyú – harmonikán előadja Demeniv Mihály
Eduard Akhanas: Fantázia finn népdalokra
harmonikán előadja Demeniv Mihály

https://www.facebook.com/karoly.csorba/media_set?set=a.1979953748754628&type=3

Eifert János honlapjáról: http://eifert.hu/blog/index.php?s=r%C3%A1cz+istv%C3%A1n&sbutt=Go




2019.01.07. Rácz István "Csöndes vizeken" c. emlékkiállításának záróünnepsége a FUGA galériájában Eifert János előadásával és a Villő énekegyüttes szereplésével. Fotók Baán Katalin és Csorba Károly


Az esemény fotói és a videók ITT láthatóak

Realizzazione siti web www.sitoper.it